,


 

Uitleg over massagevormen

De sporter wordt hier geestelijk en lichamelijk voorbereid op de volgende wedstrijd. Hierbij komt de sporter tot rust en de spieren worden losgemaakt. Er ontstaat onder andere een betere doorbloeding, waardoor de sporter beter zal bewegen en het langer volhouden, vermoeidheid en spierpijn worden namelijk voorkomen. De coördinatie wordt verbeterd, waardoor de kans op letsel en ongevallen verkleind wordt. De massage helpt bij het herstellen van de normale toestand, na een zware inspanning door afvalstoffen af te voeren. Een sportmassage kan dus bijdragen aan verantwoord en gezond sporten. Een sportmasseur kan verschillende dingen doen voor een sporter. Met behulp van verschillende massagetechnieken wordt de conditie van de spieren verbeterd. De techniek wordt bepaald door te kijken naar de sport en de wensen van de sporter en/of trainer. Door regelmatig contact met de sporter kan ik een beginnende blessure herkennen en de sporter eventueel doorverwijzen naar een geneeskundige. Daarnaast kan ik advies geven, door het uitvoeren van functie-testen op lenigheid en kracht, over gezond en veilig sporten, actief bewegen, sportkleding, voeding, schoeisel en hygiëne. Een sportmasseur beperkt zich bij het masseren in principe tot het masseren van 'gezonde weefsels'. De behandeling van blessures wordt meestal aan artsen en/of fysiotherapeuten overgelaten. Een sportmassage is gericht op kalmerende en stimulerende effleurages. Dit is masseren met het doel de spieren die het zwaarst worden belast, een betere doorbloeding te geven en aan te zetten tot extra stofwisseling. De spieren zijn daardoor beter bestand tegen grote kracht die er tijdens het sporten op uitgeoefend wordt. Een sportmassage kan voor iedereen geneeskrachtig werken. Als je spierpijn hebt door een verkeerde beweging in de rug, de nek of ergens anders in het lichaam. Na een eenmalige inspanning, zoals een weekendje Ardennen kan je stijve en pijnlijke spieren hebben of je bent tijdens de wekelijkse sporttraining iets te enthousiast geweest, kan een sportmassage helpen herstellen, dat is beter dan er mee rond te blijven lopen.

 • Naar boven
 • De bindweefselmassage ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. Bindweefselmassage is een vorm van reflexzonetherapie Mechanische prikkels worden aan de huid en het bindweefsel toegediend. Deze prikkels stimuleren sensoren in de huid waarbij het effect van de prikkel niet beperkt blijft tot de plaats waar behandeld wordt. Bindweefselmassage behandelt de zichtbare/voelbare veranderingen in de huid en het onderhuids gelegen bindweefsel en kan worden toegepast bij klachten als hoofdpijn en migraine, buik- en borstkas-aandoeningen, maag- en darmaandoeningen, langdurige verkoudheid, gewricht- en spierreuma, gevoeligheidsstoringen, slapeloosheid en pijnen bij of het uitblijven van de menstruatie. De massage heeft een positief effect op een verslapte of slecht doorbloedde huid en cellulitis, striae (striemen ten gevolge van zwangerschap), acne en ook littekenweefsel kan door deze massage techniek sterk verbeteren. Er wordt bij bindweefselmassage in principe geen gebruik gemaakt van massage olie. Bindweefselmassage wordt, in tegenstelling tot te meeste massage vormen, niet toegepast op de spieren, maar op de bindweefsellaag in het lichaam, die zich tussen de opperhuid en de spieren bevindt. Elke bindweefselmassage begint met een rug onderzoek, dat zittend op een massage tafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd, om te kijken waar zich zones bevinden. Vervolgens wordt, door middel van stevige massage-grepen in het bindweefsel, de doorbloeding geactiveerd, de aanmaak van collageen gestimuleerd en de kwaliteit ervan sterk verbeterd. Collageen is een lijmvormende eiwitstof die een hoofdbestanddeel van bindweefsel is. De afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld. Bindweefselmassage kan eenmalig toegepast worden om onderliggende probleemzones aan het licht te brengen, maar kan ook periodiek worden gegeven om erger te voorkomen of verborgen gebleven stoornissen te verhelpen. Bindweefselmassage is geschikt voor vrijwel alle huidtypes, ook voor de dunne, gevoelige huid en bij de huidaandoeningen (zoals bijv. couperose)

 • Naar boven
 • De basis van Acupressuur ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. Volgends de filosofie die hieraan ten grondslag ligt, bevinden zich in de huid van het hoofd, de rug, borstkas, armen en benen een twaalf- of veertiental energiebanen (ook wel meridianen genoemd), die in de vingertoppen en tenen eindigen. Elke meridiaan heeft een aantal punten in de huid die acupunctuur- of acupressuurpunten worden genoemd. Vanuit deze punten kun je de hoeveelheid energie in organen laten toe- of afnemen. Waar de acupunctuur meet naaldjes werkt, wordt bij deze behandeling gewerkt met duimen soms met handpalm of ellebogen.Bij een disbalans in het lichaam kan er een blokkade ontstaan in de energiebanen door bijv. ophoping van afvalstoffen. Het gevolg hiervan is, dat er problemen kunnen ontstaan in de verbonden delen. Er zijn verschillende behandelformules voor diverse klachten, een aantal drukpunten in een bepaalde volgorde uitgevoerd. Doormiddel van drukpuntbehandeling op de meridianen worden de klachten effectief aangepakt en versterken we het zelf herstellend vermogen van het lichaam. De pijn wordt verlicht en de vitaliteit zal toenemen. Deze behandeling heeft effect op de hieronder vermelde klachten.

 • Naar boven
 • Holistisch komt van het Griekse woord 'Holos' wat "volkomen" betekend. Een Holistische massage is een volledige lichaamsmassage, die een subtiele energie-uitwisseling met zich meebrengt. De massage is niet alleen gericht op het ontspannen van de spieren, maar ook op de geestelijke ontspanning. Deze massage bestaat uit een samenstelling van de meest goed werkende elementen uit verschillende massagetechnieken. Een holistische massage is geneeskrachtig voor het gehele lichaam, het ontspant en stimuleert de spieren, bevordert de bloedsomloop door de aderen en kalmeert het zenuwstelsel. Daarnaast stimuleert het ook de lymfestroom en rekt het bindweefsel van de gewrichten op. Een holistische massage werkt ook op de chakra's. Op mentaal niveau verlicht het stress en angst, en het helpt je bewuster maken van je lichaam in zijn geheel. Als je eenmaal bewust bent waar je energieblokkades zitten, kan je daarmee aan de slag en een positiever zelfbeeld ontwikkelen en de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk en gezondheid. Bij een holistische massage wordt je als mens geheel behandelt, lichaam, geest en contact met je omgeving bepalen wie je bent. Een holistische behandeling richt zicht op speciale punten in je lichaam waar je emoties en spanningen opslaat. De grepen zijn langzaam en in een rustig (meditatief) ritme, gericht op spieren en afgewisseld met ontspannende schuddingen. Hierbij integreer ik techniek met intuïtie en werk afgestemd op de energie van de gemasseerde. Het is de bedoeling dat tijdens deze massage emoties, herinneringen en/ of gedachten naar boven komen, het gaat er om deze te herkennen. Erkennen en ze te aanvaarden als deel van jezelf. Dan pas zal de genezing beginnen.

 • Naar boven
 • Reflexologie is al duizenden jaren oud. Reflexzone- of voetreflex- therapie is een alternatieve behandelmethode die wordt toegepast bij pijnklachten. De basisgedachte hierbij is dat handen en voeten reflexzones hebben die in verbinding staan met alle organen, klieren, zenuwen, botten en weefsels. Reflexzone therapie werkt holistisch, wat wil zeggen dat we ervan uit gaan dat lichaam en geest één zijn. Voetreflexzonetherapie is gericht op het stimuleren van het zelf genezend vermogen van de mens. Doordat de voetreflexzones op een speciale manier gemasseerd worden, wordt de doorbloeding van het lichaam bevorderd. Door dit proces kunnen zuurstof en voeding de weefsels bereiken en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Daarnaast kunnen ook blokkades in de energiedoorstroming worden opgeheven. Reflexologie wordt zonder massageolie gegeven, soms gebruik ik een vochtinbrengende crème (afhankelijk van de voet) of een houten roller.

 • Naar boven
 • Het begrip Haptonomie (Haptomassage) is een samenvoeging van twee Oud Griekse begrippen: hapsis en nomos. Hapsis betekent: aanraking, gevoel en tast en Nomos betekent wet, regel, norm. 'Hapto' stamt af van het werkwoord haptein wat aanraken, verenigen en zich hechten aan betekent. In overdrachtelijke zin: in voelbaar contact treden om gezond te maken, te helen, te bevestigen. In de Haptonomie speelt de emotionele aanraking een grote rol. In de fysiotherapie is het altijd een medisch klacht, waar hulp voor wordt gezocht. Binnen de Haptonomie is de klacht dat je niet tevreden bent met je bestaan, of het gevoel te hebben dat je niet kan bestaan. Haptonomie is niet alleen een massage, maar ook een therapie, daarom wordt het ook wel Haptotherapie genoemd. Haptonomie zorgt ervoor dat je emoties en gevoelens op gaan leven, door de aanraking wordt je je bewust van je eigen blokkades en problemen, om ze vervolgens een plek te kunnen geven. Door de handaanraking kan het evenwicht in je lichaam herstelt worden, je zal je weer thuis voelen in je eigen lichaam. Na een aantal behandelingen met deze massagevorm zal je beter kunnen ontspannen en daardoor ook beter slapen. De massage is voor mensen die geestelijke en lichamelijke klachten hebben en inzicht in hun klachten willen krijgen. De behandeling is voor iedereen die voor de behandeling open staat. Haptonomie ondersteunt je bij problemen zoals overbelasting, stress, burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoel, relatieproblemen, omgang met conflicten, lichamelijke klachten, acceptatie problemen, trauma verwerking, gebrek aan zingeving, het herkennen van gevoelens, omgaan met agressie, grenzen stellen en problemen tussen levensfasen. Haptonomie is gebaseerd op de ontwikkeling van gevoel. De huid als tastzintuig en de massage als aanraking spelen een grote rol. Het belangrijkste bij haptonomie is dat je vertrouwen hebt in de behandeling en in de masseur, daarnaast moet er wederzijds respect zijn. Deze massage wordt rustig uitgevoerd met palpaties, drukkingen en effleurages. Deze beginnen oppervlakkig en worden geleidelijk aan steeds intenser. Deze behandeling begint op de rug, vervolgens worden buik, gezicht en ledematen behandeld. Bij de Haptonomie is geen sprake van een standaard behandeling, het gaat op gevoel.

 • Naar boven
 • Dit is een nieuwe vorm van masseren en steeds meer te vinden in Nederland. Het is een massage met oeroude Chinese uitgangspunten en levensopvattingen en is gebaseerd op de vijf elementen. (hout, vuur, aarde, metaal en water) De bamboe massage is ontspannend, maar vooral stimulerend voor als je energie en kracht nodig hebt. Het helpt om toxines (giftige stoffen) af te voeren en een slechte bloedsomloop te verbeteren, maar ook om krampen te verlichten, daarnaast werkt het tegen vermoeidheid en stress. Het lichaam is na de massage in een betere conditie. Door middel van bamboestokken worden de oppervlakkige spieren en de zenuwuiteinden in je huid geprikkeld. De bloedsomloop komt hierdoor op gang en dat heeft als gevolg dat er meer zuurstof en voedsel in de cellen komt. Afhankelijk van de manier van masseren kan ook een optimale ontspanning bereikt worden. Bamboe massage kan licht zijn of met veel druk, ritmisch of rustig.

 • Naar boven
 • De van oorsprong Hawaiiaanse massage was bedoeld om mensen te genezen. Een traditionele massage die van familie op familie werd overgedragen. Het is een massage die met veel respect, rituelen, gebed en liefde werd gegeven om lichaam en geest te genezen en voor harmonie en balans te zorgen. Met als doel de Mana (levensenergie) naar alle plekken in het lichaam te laten stromen zodat vastzittende spanningen vrijkomen en een goede gezondheid gestimuleerd wordt. De massage bestaat uit vloeiende en rustige ritmische bewegingen, waarbij voornamelijk met de onderarmen wordt gemasseerd, maar ook met ellebogen, vingers, knokkels en handpalmen. Het is een ontspannen maar ook vitaliserende massage met als doel de stroom van levensenergie vrij te maken en/ of te bevorderen. Het ritme en de bewegingen zijn als golven en stromingen van de Hawaiiaanse natuur.

 • Naar boven
 •